Ниските заплащания на медицинските грижи може да се дължат на липса на политическа воля или експертен потенциал за решение на този проблем. В сектора на здравеопазването няма оценъчна скала и методика, където да се съизмери труда на заетите, смята бившия зам. Председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова.


Пред Bloomberg TV Bulgaria тя коментира протестите на медицинските сестри и задълбочаващите се проблеми в сектор здравеопазване. „20 години след реформата в здравеопазването нерешените проблеми се разрастват, както и недоволните сред пациентите и лекарите. Протестът на медицинските сестри няма да остане изолиран. Трудно ще се намери решение на въпросите, които касаят сестрите и тяхното заплащане, ако не се промени здравната система. Аз подкрепям исканията за по-добро заплащане. 850 лв. не е заплатата, която тези специалисти заслужават“, допълни д-р Петрова.


По думите й средствата, които постъпват в Здравната каса от лечебните заведения, всеки управител първо разпределя, за да осигури дейността на лечебното заведение, а след това за възнагражденията на лекари, а за сестрите остава остатъчна стойност.„Грешките след приемането на реформата и липсата на регулатори доведоха до съществени диспропорции. В същото време честата смяна на правила и нормативни документи води до несигурност и непредсказуемост и това демотивира заетите в сектора“, допълни експертът.


Вчера втория Национален протест на специалистите по здравни грижи у нас премина с две блокади, палатки пред Министерство на здравеопазването и демонстрации в 40 града.


Основните искания на протестиращите остават стартова работна заплата от две минимални работни заплати, премахване на търговските дружества от здравеопазването, допълнителни възнаграждения с регламентирани правила и колективен трудов договор за всички служители в сферата. 


„Моята заплата вече е 900 лв., но на колежките ми от Общинската болница в Разлог заплатите са 600 лв. Ние искаме стартовите заплати на медицинските сестри в България да бъдат в размер на две минимални работни заплати. Искаме 1,2% върху заплатата годишно като прослужено време, както и да няма търговски дружества в здравеопазването. Общинските болници са съсипани. Здравето се превърна в търговия. Хората плащат много, но не получават нужните грижи“, заявиха пред Bulgaria ON AIR протестиращите.