Протестите на медицинските сестри ще продължат. Професионалистите по здравни грижи не приемат вчерашното решение на Кабинета за увеличение на възнагражденията в сектора и достигане на стартова заплата от 950 лв. Сестрите не са доволни не само от сумата, но и от незачитането на останалите им искания – увеличение на заплатите на всички медицински сестри, не само на работещите в болниците, две минимални работни заплати и за професията „здравен специалист“ - рехабилитатори и фелдшери, както и достойни условия на труд.


„Искането беше увеличението на заплатите на медицинските сестри да е до две работни заплати, което не е обещаните 950 лв.“, заяви пред БНТ медицинската сестра Елена Тонева. Акцентът в протеста на медицинските работници не е заплащането, а нуждата от реформа в здравеопазването, подчерта тя и допълни, че не желаят да създават напрежение в здравеопазването. „Ние също не искаме да получаваме повече отколкото взима началник отделение. Искаме цялостна реформа в условията на труд“.


В студиото председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Кокалов заяви, че трябва да има правила за съставянето на работни заплати в публичния здравен сектор. Синдикалистът също критикува решението на правителството за отпускане на допълнителни 50 млн. лв. за заплати на специалистите по здравни грижи, защото начална заплата от 950 лв. надхвърля първоначалното заплащане за някои водещи специалисти. Д-р Кокалов категорично се обяви против взимане на решения под „натиск на улицата“. „Подобни решения създават напрежение в съсловието“, категоричен бе той и допълни, че с маршове по улиците не се решават проблеми.От Асоциацията на физиотерапевтите в България също заявиха, че протестите няма да спрат. Основното им искане остава създаване на съсловна организация на физиотерапевтите, като това ще се отрази на заплащането им. По думите му, основната заплата за рехабилитаторите е 680 лв., а за кинезитерапевтите - 780 лв. по рамковия договор.


Големият национален протест на специалистите по здравни грижи е предвиден за 15 май. До тогава в столицата ще се организират протести по места.