„В момента голяма част от болниците едва успяват да съставят графиците. Ние сме жени с достойнство, не се оплакваме. И хората, и системата, ще ни оценят, когато изчезнем“, заяви медицинската сестра Веселина Ганчева пред БНТ, малко преди началото на шестия пореден Национален протест на специалистите по здравни грижи. Днес те отново се събраха пред Народното събрание в София за да отстояват исканията си за минимална стартова заплата, равна на две минимални възнаграждения, отмяна на търговските дружества и учредяване на отделна съсловна организация, която да отстоява правата им. Този път те са подкрепени и от полицаи, и фармацевти, но не и лекарите.


„Надяваме се страхът да не е набрал голяма сила, защото през всички тези месеци, успоредно с „анализите“ на министерството, започна натиск върху колегите, че няма да работят, че ще бъдат уволнени. Всички колеги трябва да разберат, че ако всички излезем пред болниците, много бързо нещата ще се променят“, заяви пред БНР и медицинската сестра елена Тонева.


Тя припомни, че тя и колегите й протестират от февруари 2019 г. „В един момент премиерът Борисов каза, че ще ни даде щедро едни 50 млн. лева. Реално колегите не ги усетиха – по болниците се пуснаха по 20, по 50 лв. на колегите, като бяха заплашвани, че ако им се увеличи основната заплата, няма да получават допълнително материално стимулиране, т.нар. клинични пътеки. Реално от тези пари нищо не се видя“, допълни Тонева и подобно на колежката си Мая Илиева коментира, че е възможно отпуснатите пари да са отишли за заплащане на ток и други консумативи, а не за обещаните заплати.По думите на протестиращите разликата в заплащането на медицинските сестри в момента е в рамките от 500 до 1000 лв. „В провинцията заплатите са цинично ниски - на ниво минимална работна заплата“, допълват те.


Протестът коментира и председателя на Асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева, според която исканията на бранша са от много години. „Това, че имаме различен подход към проблемите, не означава, че сме от различна страна на барикадите. Ние като асоциация подкрепяме протеста“, заяви тя пред Националната телевизия. В момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.


Преди дни в декларация Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви, че ниското заплащане за нощен труд на медицинските специалисти, полицаите и пожарникарите е унизително и затова подкрепят протеста. Фармацевтите пък се включват в недоволството на сестрите след неуспешния диалог с министерство и правителство около проблемите при въвеждането на няколко нови електронни системи в аптечната мрежа.