Уволнението на медицинската сестра и синдикален лидер Мая Илиева предизвика нова вълна от протести. Днес специалисти по здравни грижи протестират пред столичната болница, която уволни Илиева, а от 17 ч. недоволството си срещу случилото се ще изразят и медицински сестри във Варна. На 10 септември пък се очаква нов голям национален протест на медицинските сестри в страната.


Както стана ясно по-рано, според Мая Илиева тя е уволнена от болница “Токуда“, защото е „била неудобна и е предизвикала проверки в болницата, от които ръководството е било засегнато“. От лечебното заведение обаче са категорични, че прекратяването на договора на Илиева е свързано с неизпълнение на служебни задължения. Междувременно медицинската сестра получи подкрепа и от омбудсмана Мая Манолова.


Протестът на колегите ѝ във Варна днес, минава под надслов „Аз съм Мая Илиева“. „Ние, медицинските сестри, работници от други сектори и граждани категорично се противопоставяме на престъпните методи за саморазправа с актвните работници като Мая Илиева - организаторката на протестите на медицинските специалисти!За нас, нейното уволнение заради борбата ѝ за правата на медицинските работници, и затова, че е председател на синдикалната им организация е недопустимо!


Недопустимо е болниците да се управляват чрез насилие, всяване на страх и измами, защото това няма да спаси стремглавото разпадане на здравеопазването ни през последните 30 години! Проблемите трябва да се решават чрез изследване на причините и отстраняването им, а не с уволняване на този, който е казал : „Царят е гол“...“, написаха медицинските сестри в социалната мрежа Фейсбук.


Протестиращите настояват Мая Илиева да бъде възстановена на работа. Илиева беше основен организатор и лице на протестите на медицинските сестри, които започнаха през март с искане за по-достойно заплащане, по-добри условия на труд и промяна в системата.