За пореден ден психиатири и медицински сестри от софийския Център за психично здраве облякоха жълти жилетки в знак на протест срещу ниското заплащане и обидните условия на труд. Напрежението ескалирало, когато работещите там специалисти направили предложение за подписване на нов трудов договор, но от ръководството на психодиспанера отказали.


„Целта на жълтата жилетка попринцип е да увеличи видимостта на пътя. Ние ги използваме, за да увеличим видимостта в психиатрията, тъй като през последните 10-20 години поради ред причини се налагаше да крием пациентите си от обществото, за да не го дразним. По този начин обаче и ние се скрихме“, коментира пред Bulgaria ON AIR протестиращия д-р Дилов.


Психиатрите и медицинските сестри от Центъра настояват за преместване на центъра в друга сграда, както и да се промени начинът на плащане на извънредния труд, който в момента е в пъти по-малко от предвиденото по Кодекса на труда. „Битовите условия са под всякаква критика. Една от сградите на диспансера е строителна барака от края на 50-те години, използвана при строежа на Баташкия водносилов път“, разказват още от Центъра за психично здраве.Пред Bulgaria ON AIR от ръководството на центъра за психично здраве увериха, че предстои преместване в друга сграда. Кога обаче – не е ясно. Служителите от центъра ще протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.


Център за Психично Здраве – София обслужва населението на Софийска област със специализирана доболнична и стационарна психиатрична медицинска помощ. Предоставя на пациентите диагностика и лечение на психични разстройства, периодично наблюдение и консултация на лица с психични разстройство, психотерапия и психо-социална рехабилитация, психиатрична и психологична експертна дейност, превенция и информиране на обществеността по проблемите на психичното здраве, както и научноизследователска дейност в областта на психиатрията.