Протест срещу приспособяването на строеж от миналото за нова детска болница, подготвят педиатри, родители, архитекти и граждани, обединени във Фейсбук групата „ЗА Истинска детска болница“. На 4 март от 18 ч. те ще излезнат пред Министерство на здравеопазването, пл. „Света Неделя“, с искане за отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж, организирането на международен архитектурен конкурс с професионално изготвено задание и най-вече за нова, модерна национална детска болница.


В протеста ще участват лекарите от инициативата „Подкрепи педиатрията“. Пред БНР те обясниха, че искат бъдещата болница да бъде съобразена със стандартите на детското здравеопазване, да бъде високотехнологична и да не е търговско дружество.


„Искрено се надявам да успее кампанията за спирането на този строеж, защото той е меко казано подигравка с цялата педиатрична гилдия и с обществото. Защото не може в проекта да липсват основни отделения – добре организиран лабораторен блок, отделение по лъчетерапия, травматология, детска психиатрия, алергология, имунология, както и да развива научно-изследователка и диагностично-терапевтична дейност“, заяви детския лекар д-р Адил Кадъм.По думите ѝ въпросът не е да се създаде поредната софийска болница, която да поема спешните случаи през нощта, а лечебно детско заведение, което да създава и налага стандартите в педиатрията. Надеждата на педиатрите е за силен обществен отпор.


Припомняме, че още през декември 2019 г. Българската педиатрична асоциация подкрепи отвореното писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница върху скелето в двора на Александровска болница.


Над 3000 граждани и организации подкрепиха писмото, инициирано от лекари, архитекти и родители и адресирано до президента, премиера, министъра на здравеопазването и националния омбудсман. Акцент в писмото беше задължението на държавата да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца.

 

"България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Това закъснение струва години изпитания за болните деца, техните семейства и лекуващи лекари. Днес можем да използваме натрупания световен опит и да създадем съвременно лечебно заведение, което отговаря на нуждите и стандартите за най-добра грижа за здравето на децата от цяла България – само през 2019 г. през Специализираната болница за активно лечение на детски болести са преминали 5569 деца, от които 2223 – от София, и 3346 – от страната.


Вместо това Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на Александровска болница и определя цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години“, е записано в писмото.