Общо 14 неправителствени организации, работещи активно срещу домашното насилие над жени, обвиниха държавата, че не предприема достатъчно ефективни мерки за предотвратяване на жестоките убийства и случаи на насилие в семейна среда, както и срещу цялостната дискриминация по полов принцип. Позицията си те ще изразят тази вечер с протест в 18.30 ч., пред Министерски съвет, предаде БНР.


„Не само че, не се откриха нови кризисни центрове, ами дори бяха затворени. Приеха се едни козметични законодателни промени, които увеличиха наказанията, но основният пакет от мерки, които са необходими, свързани с превенцията на насилието над жени и полово-базирано насилие, по никакъв начин не бяха адресирани. Трябва да се изкоренят патриархалните разбирания, спрямо които жените са в подчинена позиция. Рано или късно, аз съм убедена, че хората ще осъзнаят, че за да имат стабилна връзка и щастлив брак е в пъти по-добре, да миеш чиниите наравно с жена си, отколкото да очакваш от нея да ти сервира вечер“, заяви Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

 


По актуални данни на МВР от началото на годината са извършени 70 убийства, от които 24 са на жени. 182 са случаите на средни телесни повреди, над 100 са били срещу жени, а от 35 случая на следене 26 са на жени. Над 30 000 са подадените сигнали за домашно насилие на телефон 112 от началото на годината досега, съобщиха на брифинг от Главна дирекция Национална полиция, цитирани от БНТ.


Новината от срещата е, че през следващите три години МВР ще изгражда автоматизирана информационна система, в която ще постъпват всички сигнали за домашно насилие, включващи средни и тежки телесни повреди, изнасилвания и дори убийства. Освен това в нея ще постъпват и сигнали за самите насилници какви ограничителни заповеди са били издавани за тях, дали имат предишно криминално минало. Целта е да се намали до минимум рискът за жените.


По-късно днес, сградата на омбудсмана в столицата, ще бъде оцветена в оранжево в знак на съпричастност към жените жертва на насилие. Отворена е и тематична приемна, в която различни експерти консултират жертви на насилие и помагат, обясни и омбудсмана Диана Ковачева. 


Тя допълни, че е изпратила препоръка до областните управители, които имат право да откриват кризисни центрове. В момента те са общо 13 за цялата страна, а за София той е един с осем места. Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души е да има по един кризисен център.