С планираните от Министерство на здравеопазването промени в имунизационния календар от тази есен, ще се доближим до европейския стандарт, но ще нарушим българския. Това смята завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров, който коментира реформите в ефира на „България сутрин“. „С някои от промените ще го достигнем, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския“, категоричен е водещия експерт.


Миналата седмица стана ясно, че от есента на 2019 г. се подготвят промени в имунизационния календар на България, които ще включват намаляване на задължителната БЦЖ ваксина за туберкулоза - от четири на три приема, и от три на два приема на ваксината за пневмококи при 6-месечните бебета. Промените предвиждат и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст да отпадне и да бъде въведена такава срещу коклюш при тези на 12 години. Идеята е календарът ни да се синхронизира със средноевропейския.


Новите предложения разделиха лекарското съсловие. Според една част от медиците е наложително осъвременяване на националната имунизационна политика, докато противниците на това смятат, че намаляването на някои ваксини се прави, за да се намалят разходите за имунизации.Според доц. Д-р Мангъров идеята за добавянето на нова имунизация срещу коклюш при 12 годишните е добра. „Ваксината за най-честия бактериален менингит, която е направена да се прилага по схема 3+1, ние ще я правим по схема 2+1. Това се прави в повечето страни от ЕС. В Гърция обаче си остават на 3+1. Така ще спестим известни суми, но това, което се прави сега у нас, е по-добро“, категоричен бе той пред Bulgaria On AIR.


Схемите за ваксиниране са консервативни системи и веднъж извади ли се елемент от тях, трудно би могъл да се върне отново. „Ваксината се превърна в мръсна дума и не е добре аплодирането на махането на ваксините. Това може да бъде опасно“, категоричен е експерта.
Общественото обсъждане на промените в имунизационния календар ще продължи до края на август.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.