6 816 са ново диагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България за изминалите 24 часа. 

 

3 735 от тях са установени с PCR, 3 081 - с бързи антигенни тестове.
87,54 % от новите случаи, потвърдени през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал. 


 

Болнично лечение е необходимо и за пациенти под 18-годишна възраст.

 

Шест кислородни концентратора бяха предоставени от  Министерството на здравеопазването на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Томов се запозна със създадената организация за обслужване на пациенти под 18-години с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от консервативно или интензивно лечение.  

 

В среща с изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Благомир Здравков министърът обсъди  актуалната епидемична обстановка, както и предприемането на допълнителни мерки при увеличаване на заболеваемостта и необходимостта от болнично лечение на пациенти под 18 години.

 

Междувременно 15 лечебни заведения ще ремонтират своите Covid отделения по проект на Министерството на здравеопазването. Средствата се предоставят на лечебните заведения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“.

 

Тя се реализира в рамките на приоритетна ос „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Критериите за включване на болниците бяха публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. 

 

Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство със здравното министерство, са:

 

1. МБАЛ –Поморие ЕООД, гр. Поморие;

2. МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД, гр. Свищов;

3. МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ ЕООД, гр. Момчилград;

4. МБАЛ „Ботевград“ ЕООД, гр. Ботевград

5. МБАЛ“ Елин Пелин ЕООД, гр. Елин Пелин;

6. МБАЛ- Своге ЕООД, гр. Своге;

7. МБАЛ –Левски ЕООД, гр. Левски;

8. МБАЛ – Никопол ЕООД, гр. Никопол;

9. МБАЛ „Света Екатерина“ ЕООД, гр. Димитровград;

10. МБАЛ – Бяла Слатина ЕООД, гр. Бяла Слатина;

11. МБАЛ-Първомай ЕООД, гр. Първомай;

12. СБАЛПФЗ – Стара Загора ЕООД, гр. Стара Загора;

13. МБАЛ – Троян ЕООД, гр. Троян

14. МБАЛ – Павликени ЕООД, гр. Павликени;

15. МБАЛ – Червен бряг ЕООД, гр. Червен Бряг.

 

С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с Covid-19.

 

Ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други.

 

Отделно от това, Министерството на здравеопазването ще предостави пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за осигуряване на по-добър достъп, диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

 

В международен план, считано от 30 октомври обстановката на Балканите се променя. Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в списъка на държавите в червената зона.

 

От червена в оранжева зона преминават Индия, Колумбия, Аржентина и др. От зелена в оранжева зона преминават Полша, Унгария, Чехия, Кипър и Исландия.