Предстои да бъде променен моделът на финансиране на болниците, като бъдещият механизъм на заплащане ще отчита не само заболяването, с което е приет съответният пациент, но и получените по време на лечението усложнения, както и придружаващите заболявания.

 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.


 

По думите й проектът за новия начин на финансиране ще бъде реализиран с помощта на Световната банка, но не стана ясно кога може да се очаква да заработи той.

Министърът посочи, че Постановление 94 на Министерския съвет, с което се въвеждат лимити за работата на лечебните заведения, ще бъде променено, особено текстовете, които притесняват лечебниците.

 

Именно това постановление предизвика лекарите да излязат на национален протест в четвъртък и да дадат срок до края на май на правителството да реши проблема, който ще остави хиляди пациенти без лечение. В противен случай те заплашиха с ефективни стачки.

 

За твърденията, че дефицитът на Националната здравноосигурителна каса достига 400 млн. лв., д-р Андреева посочи, че не е правен точен анализ за недостига и не е ясна конкретната сума.

NEWS_MORE_BOX

 

Тя увери, че ще се търсят механизми, за да могат болниците да си получат средствата. Няма вариант лечебните заведения да не получат пари за извършени дейности, но финансите ще бъдат изплащани след строги проверки, посочи Андреева.

 

Министърът посочи, че проблемът с дефицита на НЗОК ще се реши след оптимизации и законови промени, като болниците няма да бъдат наказвани, ако са свършили повече работа в сравнение с предишни периоди.

 

По думите й вече има изработени законови промени за стабилизиране на здравеопазването. Те ще се разглеждат от ресорната комисия в парламента и до есента трябва да бъдат приети.

 

По нейните думи никъде по света 60% от бюджета на здравната каса не се дава за лекарства.

 

Д-р Андреева не се съгласи с твърденията на представители на НЗОК, че болниците източват нейния бюджет. Тя припомни, че лечебните заведения са удвоили своя брой за последните десет години, а ресурсът на касата не се е променил.

 

Необходим е цялостен анализ на това за какви лекарства се плаща, като обаче няма министърът да „реже", а решенията по въпроса ще трябва да се вземат от Надзорния съвет на касата, каза министърът. Тя посочи, че ресурсът за медикаменти трябва да се разпредели по-ефективно.

 

Това ще става с помощта на регистрите, които се изграждат за онкоболни, диабетици, хора с редки заболявания и недоносени деца.

 

Таня Андреева посочи още, че лечебни заведения няма да бъдат закривани, докато не се даде алтернатива на хората по места и не се разработи национална здравна карта, чак след задължителна акредитация на болниицте.