Националният раков регистър вече ще е под контрола на Национания център по обществено здраве и анализ, а не на Специализираната болница по онкология в София, както е сега. Мярката е част от процеса по централизиране и модернизиране на системите за мониторинг на здравеопазването в България. 
 
Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.
 
Москов обясни, че целта е всички регистри на заболяванията у нас да са под една шапка, като се въведе уеднаквен и модерен софтуер, за да се разчита на надеждна статистика за здравния статус на българите.
 
Предложението за промяната в администрирането на Националния раков регистър е записано в проект за наредба, публикуван на сайта на здравното министерство.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Въпреки че проектът е публикуван в края на миналия месец, той стана обект на коментари от страна на депутатите сега заради сигнал от бившия директор на столичната специализирана онкология – д-р Здравка Валерианова.
 
Според нея местенето на системата ще наруши доброто ѝ функциониране и ше предизвика хаос.
 
Против предложението на здравното ведомство се обявиха и пациентски организации.
 
„НЦОЗА категорично няма капацитет и възможности да регламентира, събира и поддържа информационна база данни от 700 000 записа за злокачествените заболявания  по ред,  определен от международните стандарти и ръководства. “, казват в писмо до медиите от пациентски организации „Заедно с теб”.
 
Според тях работата на Националния раков регистър и експертите в него са се утвърдили с годините, освен това съществуването и организирането на дейностите по водене му са изцяло съобразени с Европейските и международните стандарти и ръководства в тази област.
 
„Като пациентски организации бихме искали да попитаме какво ще се случи с пълнотата и качеството на данните за рака в България. Очаквано е, че ненавременното, несъгласувано и необосновано закриване на добре работеща действаща структура ще доведе до срив на дейност, която е доказала своята ефективност през годините и която е получила международно признание за качество.”, се казва още в писмото.