Талантливи деца от цяла България ще подарят ръчно изработени картички с послание за сила и надежда на пациентите от Университетската специализирана онкологична болница за активно лечение (УСБАЛО). Инициативата е част от кампанията „Продължаваме“ на лечебното заведение и ще се реализира съвместно с „Детско творческо ателие“ към Народно Читалище „Христо Ботев“ в град Божурище. „Целта е да покажем, че всеки труден момент, какъвто е болестта, може да се преодолее, а изкуството и добрата дума помагат в тази битка“, допълват от Онкологичната болница.

 

Инициативата ще започне с идването на пролетта – 21 март, и ще приключи на Цветница. Това е периода, в който деца и младежи до 18 години от цялата страна ще могат да изработят и изпратят саморъчно нарисувани картички с пожелания на тема „Продължаваме с пролетта“. Картичките си младите художници могат да изпращат на адрес: град Божурище, бул. „Европа“, Народно Читалище „Христо Ботев“, получател – Димитра Йонкова. А след това, ще бъдат раздадени на пациентите в Университетската специализирана онкологична болница за активно лечение (УСБАЛО).Преди по-малко от месец – на 4 февруари, Световният ден за борба с онкологичните заболявания, UICC (Международния съюз за контрол на рака) и Световната здравна организация (СЗО) стартираха нова три-годишна кампания под мотото: I Am and I Will – „Аз съм и аз ще бъда“. Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака.


„УСБАЛО се включва в нея с призив към всички да не се страхуваме да се грижим за своето здраве, както и да дадем своя принос в борбата с рака, за да „Продължаваме“ напред. Както го направиха много български творци, които безвъзмездно поставиха изкуството в служба на болните хора“, допълват от лечебното заведение.

 

В рамките на кампанията на болницата бяха организирани три изложби с картини на десетки художници, а певците Тони Димтрова и Стефан Илчев подариха песента „Животът“, която бе написана по стихове на Пепа Таракчиева и музика на Ефтим Чакъров, на всички пациенти и техните близки.