Районната прокуратура в Стара Загора е внесла обвинителния акт срещу д-р Иван Вуцов, за който през миналата година беше установено, че практикува като кардиолог с фалшива диплома, съобщават от Прокуратурата.
 
Срещу Вуцов е повдигнато обвинение, че е упражнявал свързана със здравеопазването професия, без да има съответна правоспособност. Ако обвинението бъде доказано в съда, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 100 до 300 лева. 
 
В съобщението на Прокуратурата се посочва, че Иван Вуцов е завършил медицина през 1985 г., а през 1991 г., е придобил специалност "Вътрешни болести". През същата година той е започнал специализация по кардиология, но не е издържал изпитите си. След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалността през 1996 г. лекарят се снабдил с неистинско свидетелство за кардиология. 
 
През периода 16 май 2003 г. до март 2015 г. Вуцов е практикувал като кардиолог в Стара Загора и е имал сключен договор и с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за специализирани медицински дейности от пакет "Кардиология".
 
Вуцов е работил като кардиолог в три лечебни заведения в Стара Загора. През 2014 г. той е започнал работа в университетската болница в града, където е бил завеждащ отделение по „Инвазивна кардиология“.
NEWS_MORE_BOX
 
За фалшивото свидетелство за специалност на Иван Вуцов се разбра, след като от Медицинския университет в София проверяват дипломата му по кардиология, за да му издадат свидетелство за поставяне на пейсмейкъри. При проверката става ясно, че той е използвал номера на дубликата на свидетелството за придобиване на специалност „Вътрешни болести“ при изработването на фалшивото свидетелство.
 
В хода на производството срещу Вуцов бяха назначени редица експертизи, които да докажат дали свидетелството му за специалност „Кардиология“ е фалшиво. 
 
Очаква се съдът да насрочи и делото срещу него.