Над 2 млн. души в света ще бъдат ново диагностицирани с рак на белия дроб през 2018 г., а над 1,8 млн. души ще загубят битката с тежкото заболяване. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. В Европа всяка година 270 000 от диагностицираните със заболяването умират.


Тревожните данни сподели д-р Борислав Димитров от Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) в София. Той присъства на засаждането на 25 сребролистни липи в Борисовата градина – инициатива на биофармацевтичната компания АстраЗенека посветена на Месеца за борба с рака на белия дроб – ноември. Целта на кампанията е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на рак на белия дроб и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете.


В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Официалната статистика показва, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%.По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, като от съществено значение е идентифицирането на рисковите за заболяването групи.


Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение.  


Проблемът е, че симптомите при рака на белия дроб се срещат предимно при късните стадии на заболяването. Те най-често включват постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции (пневмония, бронхит), затруднено преглъщане. Ако ракът се е разпространил извън белия дроб, симптомите са: необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата.


В ранните стадии ракът на белия дроб рядко има забележими симптоми, вследствие на което се диагностицира късно, когато е почти невъзможно да бъде излекуван. Понякога се открива случайно при рентгенова снимка, например по повод на бронхопневмония. Данните сочат, че 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми.