Администрацията в Ректората на Медицинския университет в момента е под прякото подчинение на проф. Виктор Златков. Това заяви самият той, който бе избран за нов ректор от провелото се във вторник Общо събрание на учебното заведение. Думите му дойдоха в отговор на въпрос отстрана на журналисти кой реално е действащият ректор на МУ-София.
 
Проф. Златков и негови колеги дадоха днес пресконференция, на която представиха тяхната позиция относно случващото се във ВУЗ-а и се опитаха да обяснят действията си.
 
Според него подадените жалби отстрана на отзования ректор проф. Вихра Миланова срещу провеждането на Общото събрание, не отменят това, което се изисква от него. 
 
"Проф. Миланова да преосмисли нещата и да не продължаваме с излишно напрежение. Може да е интересно на някого, но университетът си изисква ежедневната работа" , заяви той. 
 
Също така категорично проф. Златков заяви и, че е е убеден, че той и колегите му не са направили нищо незаконно, но с уточнението, че ако съдът все пак прецени, че събранието е проведено в нелегитимност, той ще се съобрази с буквата на закона. 
 
По време на пресконференцията бяха коментирани и подробностите около организацията и провеждането на Общото събрание, което предизвика разнопосочни и остри реакции. 
 
Проф. Радослав Гърчев, който е председател на Изборната комисия на Общото събрание сподели своята гледна точка около скандалната случка с изгонването на директора на „Александровска“ болница доц. Костадин Ангелов от залата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Съжалявам за инцидента, който се получи с доц. Ангелов, който пристигна на входа, но не носеше делегатска карта. Той влезе в залата без да се регистрира и то тенденциозно, след което напусна залата. И, когато му казаха, че трябва да се регистрира, той отказа. После обяви, че е изгонен“, разказа проф. Гърчев. 
 
От думите му стана ясно още, че в началото на събранието е бил поставен на дискусия въпросът дали то да продължи, поради съмнения около неговата законност, въпреки че по мнението на присъстващите в залата, то било съвсем легитимно. С мнозинство е било прието заседанието да продължи.
 
„Това означава, че хората искат да гласуват за отстраняване. Това е моята интерпретация“, заяви проф. Гърчев. 
 
Това, което се случва в учебното заведение не е академично и е доста емоционално, но не в рамките на добрия тон, коментира още проф. Виктор Златков.
 
Той уточни, че няма никакви негативни или лоши отношения с досегашния и вече отзован ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова и допълни:
 
„Човек трябва да може да понесе и обратния избор. Тоест, когато веднъж хората те одобряват и, когато след време по показаните качества, хората не искат да работят с теб“, коментира той.