Проф. д-р Венцислав Мутафчийски е назначен официално за началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Военните сили. Указът на президента Румен Радев за това е публикуван в „Държавен вестник” тази седмица. 


По предложение на кабинета полк. Мутафчийски е повишен в звание и получава генералски пагони, като указът утвърждава удостояването му със званието „бригаден генерал”. 

 


Проф. Венцислав Мутафчийски бе временно изпълняващ длъжността началник на ВМА от 3 май 2017 г. Дотогава бе заместник-началник по лечебно-диагностичната дейност в екипа на тогавашния шеф на болницата ген. Николай Петров. В края на януари правителството предложи на държавния глава Румен Радев да го назначи на пост началник на ВМА. 

 

Днес проф. Мутафчийски изтъкна пред личния състав на болницата основните тези, които е застъпил в концепцията си. Те са продължаване и затвърждаване на финансовата стаболност на ВМА; съхраняване на кадрите във ВМА и създаване на възможност за устойчиво кариерно развитие; превръщането и утвърждаването на ВМА като високотехнологична болница; ВМА да бъде на висотата да отговори на очакванията на нашите съюзници от НАТО и да укрепва бойната готовност.

 

Източник: ВМА

 

"Ще положа всички усилия, за да оправдая вашето доверие и доверието на моите колеги. Искам да ви призова да ме подкрепите в тези начинания, аз ще бъда изключително искрен и коректен с вас. Защото нито една добра идея не може да бъде осъществена, ако няма съмишленици, които да са убедени в правотата на тази идея", посочи той, като изтъкна, че отговорността му на поста ще е огромна. 
 

NEWS_MORE_BOX


 
Полк. Мутафчийски е с придобита специалност „Военна хирургия” с докторантура по взривни травми. Специалист е по коремна, чернодробно-панкреатична, лапароскопска хирургия и спешна хирургия, по чернодробна трансплантация и интраоперативна ехография.

 

Член е на много съсловни организации, вкл. дипломиран член на FACS, Американското дружество на хирурзите. Има много специализации в чужбина. Участвал е във военни мисии, включително в бежанския лагер „Радуша” в Македония и в Афганистан.


Бил е началник на клиниката по ендоскопска хирургия, а от 2014 г. – на катедра „Хирургия”.