Бъдещето в лечението на рака на панкреаса е в прилагането на мултимодалната терапия, която включва наблюдение на пациента, предоперативна химиотерапия, операция и постоперативна химиотерапия или радиотерапия.

 

Това е експертното мнение на проф. д-р Валдемар Уул. Той е директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум, Германия. Според него трябва да се обърне сериозно внимание на връзката с пациента в постоперативния период.


 

Той посети Университетската многопрофилна болница “Лозенец” във връзка с откриването на Панкреасен център в здравното заведение.

 

Проф. Уул е президент на Немското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество. 

 

„Нарастването на случаите на заболявания на панкреаса доказва, че има смисъл от откриване на високоспециализиран панкреасен център, каквато е добрата практика в Европа и в света“, подчерта доц. д-р Олег Чолаков – началник на Отделението по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия в болница „Лозенец“. Той оглави и новия Панкреасен център, който вече прие първите си пациенти.

 

Този вид рак възниква в тъканите на панкреаса - орган в корема, който се намира зад долната част на стомаха. Той освобождава ензими, които подпомагат храносмилането и произвежда хормони, които помагат за управлението на кръвната захар.

 

Няколко вида израстъци могат да се появят в панкреаса, включително ракови и неракови тумори. Най-често срещаният тип рак, който се образува в панкреаса, започва в клетките, които покриват каналите, които пренасят храносмилателни ензими от панкреаса. Нарича се панкреатичен дуктален аденокарцином.

 

По време на първото събитие от инициативата Клинични дни „Лозенец“ беше проведена и демонстрационна операция с пациент от центъра пред лекари, специализанти и студенти.

 

Инициативата Клинични дни „Лозенец“ ще стане традиция. Те са в помощ както на лекарите, така и на студентите, посочи при откриването д-р Христо Стоянов – директор на болница „Лозенец“. Той съобщи и следващата тема: Планинска медицина, която ще се проведе през месец март.

 

На откриването на събитието присъстваха и доц. д-р Анета Антонова – заместник-ректор по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Референции:

Pancreatic cancer. Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421