Във връзка с Международния ден на сестринството - 12 май, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова отправи поздрав към съсловието, представлявано от Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

 

„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания". С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората”, започва поздравителното си слово проф. Сербезова.


 

“За да увековечим делото на тази забележителна жена и за да засвидетелстваме уважението си към труда на медицинските сестри, от 1974 г., на 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, безспорно притежавате. 

 

Доказвате го всеки ден, а през последните две години на пандемия от Covid-19 се уверихме, че за вас сестринството е не просто професия, то е начин на живот. В това време на безброй неизвестни, за да гарантирате на обществото ни качествена, навременна и компетентна медицинска грижа, вие не само не абдикирахте от задълженията си, а дадохте най-доброто от себе си. 

 

Пандемията осветли вашия опит, вещина и мъдрост, които са ключови за преодоляване на всяко здравно предизвикателство, и ни припомни, че без тях сме загубени. С усилията, които полагахте ежечасно, с високия си професионализъм и неизменната подкрепа, която оказвахте на лекарите, вие помогнахте животът на хиляди български граждани да бъде спасен. 

 

Няма критерии, по които да бъдат измерени саможертвите, които много от вас направиха в този изключително труден за българското здравеопазване момент. Заради тази всеотдайност и заради готовността ви да продължите да помагате, в която съм убедена, ви изказвам искреното си признание. 

 

Знам, че то не е единственият мотив, който да ви задържи в нашата страна, а неизпълнените обещания, получени през годините, рискуват вярата ви в системата. 

 

Затова с настоящия екип на Министерството на здравеопазването и всички ангажирани в сектора правим всичко възможно да ги реализираме, като ви осигурим най-добрите условия за работа у нас. 

 

Стремим се посредством всички законови механизми да ви гарантираме достойни възнаграждения, които да ви носят удовлетворение всеки ден. Сигурна съм, че работейки заедно в духа на конструктивния диалог и взаимната воля, ще успеем да постигнем тези цели и съм убедена, че това ще се случи скоро”, заяви проф. Сербезова.