С края на извънредната епидемична обстановка на 1 април 2022 г. отпадат и въведените временни противоепидемични мерки. Това стана ясно от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

 

Това се отнася до задължителното носене на защитна маска за лице на закрити обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито.


 

Осъществяването на обучение във висшите учебни заведения ще е възможно в присъствена форма. Отпада забрана за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги. Отменя се и изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че носенето на предпазни маски все пак ще остане силно препоръчително.

 

Той уточни, че това важи при ползване на градския транспорт, при посещение на здравни заведения, когато има струпване на много хора на открито, както и при възрастните хора и тези с хронични заболявания.

 

Препоръчва се и спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете.

 

Остават отворени имунизационните кабинети за ваксинация против Covid-19. Отделенията коронавирус в болниците също ще продължат да функционират.

 

При нужда противоепидемични мерки ще се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването проф. Сербезова. 

 

1698 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие, 785 от които са установени с PCR, а 913 - с бързи антигенни тестове. 68,08 % от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 15 551. От тях PCR са 3 948, а антигенни – 11 603. Това показва Националната информационна система.

 

У нас към момента са потвърдени общо 1 136 604 случая на новия коронавирус, от които 187 031 - активни. Излекуваните лица са 913 075. От тях 2 761 са регистрирани през последните 24 часа.

 

1 971 са общо пациентите с доказан Covid-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 217 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

 

Новопостъпилите в болнично заведение лица са 236, от които 75,85 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

 

Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 348 404. От тях 1 847 са поставени през последното денонощие.