Не се обсъждат промени при получаването на “зелен сертификат”. Засега няма допълнителни изисквания за здравния статус на гражданите. Поставянето на ваксина срещу Covid-19 остава доброволно. Това обяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на изслушването в здравната комисия в парламента.

 

Като член на Европейския съюз България ще продължава да следи ситуацията и ако се наложи, ще бъдат взети още мерки.


 

Междувременно премиерът Кирил Петков съобщи, че локдаун ще се наложи при 80% заетост на интензивните легла. Планира се страната да бъде разделена на шест клъстера, в случай на потенциален локдаун. Ще се следи заетостта на болниците и по-строгите мерки ще се разпределят на локално ниво

 

Ежедневно ще се публикуват данни за заетостта на леглата в шестте клъстера, като ще се дават и прогнозни оценки за следващите 5 дни. Общият брой на интензивни легла в страната е 1 268, като 62 е от тях са детски. Търсят се възможности за разкриване на още легла. Новият оперативен план за справяне с пандемията, ще даде възможност Covid ситуацията да се предвижда и да се предовратяват кризи. 

 

Как ще се управляват ограниченията?

 

На четири етапа.
 

При първия на 50% заетост на интензивните легла, няма да се въвеждат допълнителни по-строги мерки, но ще има условие учениците от различните паралелки да не се смесват

 

Дори при 60% заетост на интензивните легла (втория етап), частните бизнеси (заведенията за развлечение и хранене и други услуги) и училищата ще продължат да работят. Груповите занимания по интереси ще бъдат спрени, с изключение на тези, които са включени в целодневна програма за обучение на учениците. Групи за личностно развитие и подкрепа ще продължат да се провеждат присъствено, но или при наличие на “зелен сертификат” или провеждане на тест веднъж седмично. Изискването учениците от различните паралелки да не се смесват ще остане. 

 

При третия етап - 70% запълнен капацитет на интензивните легла, учениците от първи до четвърти клас ще продължат обучението си в присъствена форма. Тези в по-горните класове (5-ти до 12-ти) ще преминат на ротационен принцип. Това обясни министърът на образованието проф. Николай Денков.

 

При достигане на последния четвърти етап от 80% запълнени интензивни легла децата в пети до дванадесети клас ще преминат изцяло към онлайн обучение, а по-малките, при възможност ще останат присъствено. Ако най-малките ученици преминат онлайн, то ще е само за седмица, надяват се от Министерството на здравеопазването. При четвъртия етап ще затворят заведенията за хранене и развлечения, като естествено магазините за хранителни стоки, аптеките, банките и т.н. ще останат отворени.