Проф. Камен Плочев, управител на Националната здравноосигурителна каса, е подал оставка. В уведомителното си писмо до Надзорния съвет той информира, че още месец няма да е в състояние да изпълнява задълженията си. В писмото си проф. Плочев предоставя възможност на Надзорния съвет да вземе решение относно окончателното овакантяване на мястото предвид отсъствието му от поста от февруари.

 

Поводът за писмото му не е конкретен, както и заболяването му не би могло да се обвързва с разразилия се скандал преди месеци относно задълженията на Касата към европейски здравни фондове и процедурата по актуализация на бюджета на Касата. Тогава и за първи път се поиска оставката му. Скандалът се разрази в резултат на конфронтацията на проф. Плочев и здравния министър Кирил Ананиев за реда, по който би следвало да се поиска тази актуализация. Тогава в медийното пространство и се дискутира опитът за натиск върху него за оставка от поста.


 

Тепърва предстои да се разбере дали Надзорния съвет на НЗОК ще приеме уведомителното писмо на Плочев за оставка от поста. 

От февруари неговите задължения са поети временно от подуправителя на институцията д-р Йорданка Пенкова.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Името на проф. Камен Плочев преди назначаването му на водещия пост в здравната каса се посочваше в медицинските среди като пример за почтеност. Той беше единственият кандидат след оставката на д-р Глинка Комитов през юли миналата година. Проф. Плочев пое поста с желание и ентусиазъм да работи за подобряване здравеопазването за българските пациенти.

 

За да се внесе уведомителното писмо като оставка в парламента за гласуване от народните представители, се налага членовете на Надзорния съвет на НЗОК да се съберат и я обсъдят на заседание. Кога и на какво заседание ще стане това все още не е ясно.