Водещият кардиохирург проф. Пламен Георгиев Панайотов е Лекар на годината за 2019 г. Началникът на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна и преподавател в Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, бе аплодиран от колегите си и определен като забележителен лекар, преподавател и човек.


На изискана церемония в София, в навечерието на Деня на българския лекар - 17 октомври, традиционно Български лекарски съюз (БЛС) раздаде престижните награди за най-значими постижения в медицинската професия у нас за 2019 г.


Победителят проф. Панайотов прави първите си стъпки в хирургията в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Работил е в Клиниките по кардиохирургия в „Болница Лозенец“ и в Националната кардиологична болница. Той е от онези медици, които заминават да  работят в чужбина – Кувейт, но се връщат в България. Ръководител на специализацията на 12 кардиохирурзи, 8 от тях вече със специалност кардиохирургия. Автор на учебници, манографии, стотици статии и доклади. Член е и на Българско дружество по кардиохирургия, на Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, на  Европейска асоциация по сърдечна и гръдна хирургия, Общество на гръдните хирурзи в САЩ, както и на редица други научни дружества. Носител и на Почетен знак на Лекарския съюз.Тази година Български лекарски съюз връчи и три специални награди. Едната от тях бе посветена на инициативата „Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки, а най-много „добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен.


Другите две специални награди  бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и на д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик,  спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.


Сред отличниците за 2019 г. са още проф. Диян Малушев, д-р Никола Боянов и проф. Ивайло Търнев за техния „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“. Наградите за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ за 2019 г. грабнаха проф. Юлиан Райнов, проф. Иван Дечев и проф. Николай Младенов, а за утвърждаване на авторитета на съсловната организация бяха отличени проф. Любомир Алексиев, проф. Борислав Китов и д-р Атанас Пелтеков.


Особено важна всяка година е категорията „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България. За 2019 г. това са д-р Илко Костурков, д-р Асен Асенов, д-р Явор Асьов, д-р Михаил Вулджев.


„Всекидневно виждам упорството и постоянството на техния характер както в грижите за пациентите, така и в изучаването на нови техники и подходи. Безспорен факт е, че сегашните постижения на медицината са невъзможни без модерния технологичен напредък, но за да се превърнат в реалност, те се нуждаят и от позитивизъм, любопитство, силен дух и мечти. И точно този хъс за усъвършенстване на познания и умения, който притежават нашите медици ги нарежда сред най-добрите в Европа и в света“, заяви пред гостите на събитието председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

 

Официалната церемония беше уважена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, Жени Начева- зам. министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, д-р Даниела Дариткова - председател на парламентарната комисия по здравеопазване в Народното събрание и др.

 

Повече от събитието може да проследите във видео материала.