"Има взаимен интерес от оставката ми. Уговорката се случи по време на драматичните събития миналата година, когато смениха управлението на фонда. И уговорката ми с бившия министър д-р Петър Москов беше, че аз временно ще поемам тази длъжност с оглед да се опитаме да стабилизираме нещата, след което ще се търси нов човек, тъй като и аз имам други ангажименти - лични, обществени и така нататък“. Това заяви проф. Владимир Пилософ в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина обясни как ще продължи да работи той след оставката му.
 
„Тези, които правят нападките, нека да обяснят защо ги правят. А що се отнася до политическия подтекст, надявам се да няма такъв, защото ако има такъв, това някакси не звучи добре в рамките на една институция, която не се занимава с политика, а с една съвсем конкретна дейност- да се помага на деца“. Така той отговори на въпроса има ли политически очерк в напускането му. 
 
Според проф. Пилософ, самият фонд и устройствения му правилник са като непорочно зачатие: „Там има две неща, които са несъвместими. Не може една структура, която се казва Обществен съвет, да бъде компетентно обвързана с директора на Фонда и респективно с реалната дейност на Фонда, която е в крайна сметка решаване на чисто медицински въпроси“, посочи той. И изтъкна, че журналисти и други некомпетентни хора не трябва да взимат решенията. 
 
Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина коментира и обвиненията за забавени средства за лечение. "Директорът на Фонда и цялата администрация не решават медицинските въпроси. Те трябва да бъдат определяни от експерти, които дават своето мнение", каза той. 
 
Фондът не може да плаща на определени лечебни заведения, които нямат договори по обществени поръчки. Това е една от промените с новия правилник, влязъл в сила от 3 септември 2016 г. , припомни проф. Пилософ, според който така се получава административна и юридическа неяснота. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
ЦФЛД се нуждае от реорганизация и тя трябва да се осъществи в две важни насоки. „Първо, тежестта в подготовката на пациентите и във вземането на реалните по същество решения по отношение на медицинската част трябва да се правят от висококвалифицираните лечебни заведения“, смята проф. Пилософ. 
 
„Засягат се деца, които имат нужда от някаква помощ и ние не бива по никакъв начин да правим нещо от която и да е страна, което да забави и затрудни този процес“, заключи той.