Военномедицинска академия в София е стопила дълговете си до 14 млн. лв. Това обяви началникът на болницата ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, който представи отчет за дейността й през изминалата година. Резултатите бяха оповестени по време на Общо събрание на личния състав, което се проведе днес в лечебното заведение. На него присъстваха служебният министър-председател Огнян Герджиков, служебните министри на отбраната и на здравеопазването – Стефан Янев и д-р Илко Семерджиев, както и на заместник-началниците на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и полк. проф. д-р Румен Попов. 
 
Задълженията на ВМА през 2014 г. са възлизали на 227,5 млн. лв. , но към края на декември 2016-а те са намалели до 14 млн. лв. „Болницата стои много добре – и финансово, и в учебно-преподавателски и научен план”, коментира проф. Петров. 
 
Директорът на ВМА отчете сериозен ръст в допълнителните възнаграждения, получени по клинични пътеки, от НОИ, от въвеждането на услугата „Избор на екип”, от доболнична и спешна помощ. Той се похвали с няколкото открити клиники по време на неговото управление, както и с увеличение на леглата в някои от тях, като увеличението е общо 200 броя.
 
„Хората имат доверие в нашите специалисти, а всичко това говори за ръст”, каза той и припомни за различните профилактични кампании, проведени от болницата през изминалата година. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Скъпи колеги, изключително впечатляваща презентация, аз не очаквах такива резултати. Това е един от сериозните показатели на доброто управление”,  каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и даде своята подкрепа за създаването на Военномедицински университет към ВМА. 
 
„Намаляването на наследен дълг от 114 млн.лв. на 14 млн.лв. за такъв период е едно изключително постижение”, каза още д-р Семерджиев и посъветва другите лечебни заведения с дългове да взимат пример от Военномедицинската академия в столицата.