Трябва да преодолеем дефицита на доверие към трансплантолозите. Това заяви новият здравен министър проф. Николай Петров, който присъства на отбелязването на 10-та годишнина от първата чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия. Събитието уважиха още заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на структурите на Министерство на отбраната и лечебни заведения,  координатори по донорство от цялата страна, както и много пациенти, трансплантирани във ВМА. 
 
Всички присъстващи на юбилейната конференция запазиха едноминутно мълчание в памет на дългогодишния началник на болницата ген.-майор проф. Стоян Тонев, който почина внезапно преди дни. 
 
„За мен е чест да бъдем заедно и да почетем този празник. Искам да Ви пожелая да запазите това ниво, да растете, да разширите дейността и за бъбречна трансплантация и панкреас, например. Днес е ден за вашата гордост и равносметка. Този ден може да служи и за отправна точка за вашите мечти”, каза здравният министър, който доскоро оглавяваше болницата. Той и неговият заместник д-р Мирослав Ненков получиха грамоти в знак на признателност за приноса им за развитието на трансплантологията във Военномедицинска академия.
 
„За тези 10 г. във ВМА сме направили 59 трансплантации на черен дроб и това вече е рутинна дейност. ВМА направи първата операция съвсем сама, като 3 години преди това се подготвяхме, включително и със специализации в чужбина, и успяхме”, каза временно изпълняващият дължността началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. И отбеляза, че проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Николай Петров и доц. Евелина Одисеева са лидери в областта. 
 
Източник: ВМА
 
„След 10 години може да се похвалим с няколко екипа, които могат съвсем самостоятелно да извършват тази трансплантация, което говори за една добра приемственост”, каза още той. 
 
„ВМА е най-боеспособното българско военно поделение. Пожелавам на видовете войски да имат тази подготовка и този професионализъм, който има колективът тук”, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Вие доказахте, че трансплантологията е тази част от медицината, която обединява хората. Пожелавам Ви още повече пациенти, на които давате шанс за втори живот чрез трансплантации”, подчерта от трибуната и д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация.
 
„Сигурен съм, че в близките години от ВМА ще положат всички усилия, за да утвърдят донорската култура у нас. Бъдете здрави и успешни, нека чрез вашите постижения да имаме възможността оптимистично да погледнем в бъдещето”, каза от своя страна председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев
 
За 10 години във ВМА са извършени 59 трансплантации, даващи шанс за втори живот на пациенти с тежки заболявания. В този период са направени за пръв път както трансплантации от жив донор, така и ретрансплантации, сочат данните на Министерството на здравеопазването.
 
Вижте повече от видеото на Bulgaria ON AIR: