Общинските болници трябва да преразгледат договорите за външни услуги, лекарства и консумативи, както и да изчистят неразумните разходи, за да са в по-добро финансово състояние. Това препоръча министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ). Заедно те дискутираха проблемите в лечебните заведения и здравеопазването. 
 
Директорите да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства, настоя проф. Петров. И даде пример с договорите за превоз на пациенти на диализа. Външни фирми оскъпяват много повече тази дейност,  отколкото ако я извършва самата болница, поясни той. 
 
Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от министър-председателя и финансовия министър увеличение на бюджета, посочи проф. Петров. Той посъветва директорите на областните болници да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения – да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи. „Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение“, уточни министърът, според който никой директор не трябва да се поддава на натиск. Ако това все пак се случи, потърпевшите трябва да сигнализират в МЗ, за да бъдат взети мерки. 
NEWS_MORE_BOX
 
От Сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който Касата, респективно – РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения. „Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати“, категоричен бе проф. Петров.