„Като погледнеш бюджета на Касата и видиш разходите, установяваш, че проблемната величина са лекарствата, давам си сметка и затова ще разчитам на Вашата експертиза“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който разговаря с председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. На срещата присъствага заместник-министър маг.-фарм. Лидия Нейчева, директорът на лекарствената дирекция в здравното министерство д-р Десислава Велковска, заместник-председателите на Управителния съвет на БФС маг.-фарм. Димитрия Стайкова и маг-фарм. Тодор Найденов, и главният секретар на организацията маг.-фарм. Светослав Крумов.
 
За нас е важно държавата да не се отдръпва от този жизнено важен сектор. Декларираме подкрепа за всички усилия на министерството за ограничаване на паралелния износ на лекарствени продукти и за повече регулация и яснота в това, кой и как прави фармацевтичния бизнес, отговори от своя страна проф. Илко Гетов. 
 
„Може всеки от нас да идентифицира проблеми, но решенията трябва да взимаме съвместно, заяви министър Петров по отношение на стила на работа на екипа си и допълни: Публичност, откритост и масовост, а не еднолични решения. За мен е важно да чуя какво мислят всички и след това да излезем с решения, за които ще поема отговорността“, каза още проф. Петров. 
NEWS_MORE_BOX
 
Представителите на БФС изказаха удовлетвореността си от факта, че за първи път в редовно избрано правителство магистър-фармацевт, в лицето на зам.-министър Лидия Нейчева, е част от политическия кабинет на здравния министър, съобщиха от здравно министерство.
 
Проф. Николай Петров и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обсъдиха необходимостта от нормативно разписване на мерки за ограничаване на реекспорта на лекарствени продукти, кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), прогенеричната лекарствена политика и генеричното заместване, средствата отпускани от публичния фонд за лекарства и наложителните промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.