Математиката сочи, че епидемията от корнавирус у нас не се развива по класическия модел и страната ни все още е в началото на кривата. Но всичко това зависи от стриктното спазване на противоепидемичните мерки и карантината. Това заяви в предаването „Денят ОN AIR“ проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който създаде математическия модел за кризата на коронавируса. Според него българското общество трябва да спазва противоепидемичните мерки, наложени от оперативния щаб, в следващите 10-тина дни за да можем да се поздравим с добри новини около Великден.


Професорът заяви, че пикът на коронавирусът у нас е неизбежен. Според проф. Витанов благодарение основно на спазването на карантината, към момента страната ни успява да забави същинското развитие на заразата. Математическият му модел сочи, че епидемията от корнавирус у нас не се развива по класическия модел и страната ни все още е в началото на кривата. 


Още преди седмица пред Bulgaria ON AIR проф. Николай Витанов призова за строго спазване на карантината. „Ако карантината държи, след три седмици ще имаме положителни новини, а след 2,5-3 месеца ще можем да се оправим с тази криза. Имам притеснения, че големи групи сънародници се завръщат от чужбина“, добави проф. Витанов.Според него завръщащите се от чужбина не са много наясно, че населението тук поддържа с големи усилия карантината. И ги призова да седят 14 дни вкъщи.


„Много е важно за този вирус социалните контакти временно да се прекъснат. В нашите модели има нещо, което се нарича носещ капацитет на средата, благодарение на мерките, той сега е силно свит. Ако карантината се „продъни“, този носещ капацитет ще тръгне да се увеличава, ще има и рязко увеличаване на заболелите“, обясни още математикът от БАН.


По думите му сега най-важен е коефициентът на нарастване на броя на заразените. „Ще дойде момент, в който трендът ще се обърне - няма да имаме увеличаване на броя на заразени, те ще почнат да намаляват. Задържим ли карантината три седмици, на 18 април ще имаме добри новини“.