За ефективно функционираща система на здравеопазване в България, лекарите и специалистите по здравни грижи трябва да са добре платени, каза проф. д-р Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria On Air.

 

Според него Националният рамков договор не е мястото, откъдето да се регламентира увеличението на заплатите в здравния сектор и коментира като възможен инструмент за целта колективния трудов договор. 


 

Работещите болници вече осигуряват такива заплати, а неработещите - не успяват. Неработещите ще затънат още повече в дългове, предполага проф. д-р Габровски. 

 

Общопрактикуващите лекари са лицето “за контакт” в здравеопазването и те трябва да имат възможност да работят ефективно. Трудът им да е честно и адекватно заплатен и да се извършва в добри работни условия. 

 

Проф. д-р Габровски бе категоричен, че намаляващият брой на общопрактикуващите лекари и възрастовата им структура са предпоставки за налагане на реформи, които да подсигурят както бъдещето на сектора, така и на обществото.

 

По отношение на Covid пандемията и състоянието на здравеопазването той обърна внимание на необходимостта от предпазливост и рисковете, които носи вариантът Омикрон, въпреки по-лекото му протичане. "Не всичко е зад гърба ни и трябва да бъдем разумни и предпазливи", подчерта още професорът.

 

Като доказателство за отрицателното въздействие на Covid пандемията върху болничната мрежа у нас, проф. д-р Габровски посочи неспособността на болниците да се “съвземат” и да се върнат към нормален режим на работа. 

 

Според него основен проблем остава огромния брой легла (и болници), за които няма нито достатъчно пациенти, нито достатъчно медицински персонал.

 

Същевременно няма структури за продължително възстановяване на болни с тежка черепно-мозъчна травма, будна кома, гръбначно-мозъчна травма, тежък инсулт и други. 

 

Проф. д-р Габровски предложи да се насочи ресурс към продължителния процес на възстановяване и обгрижване на такива болни. Според него това е мерило за зрелостта на обществото и системата на здравеопазването.

 

На болничната помощ се отразява и бежанската вълна, предизвикана от войната в Украйна. Неврохирургът взе предвид промяната в регулациите, но и подчерта че тя не се случва бързо. “През това време ние трябва да помагаме на нуждаещите се. Изписахме първата пациентка, лекувана успешно за голям мозъчен тумор”, сподели проф. д-р Габровски.