Неврохирургът проф. д-р Николай Габровски бе отличен с приз на NATIONAL MEDICAL AWARDS 2018 в категория Професионално признание и иновации.

 

Престижният конкурс се проведе за четвърта поредна година. Наградите бяха връчени на специална церемония, на която бе събран елитът на българската медицинска общност, пациентски организации и журналисти. 


 

Класацията акцентира върху хуманизма и отговорността на лекари, екипи, болници и клиники с доказани значими постижения в медицината. Наградите са доказателство за професионализъм и репутация сред обществените, съсловни и пациентски организации. При номинирането на кандидатите се взима предвид участието им в образователни и научни дейности, прилагането на иновации в медицината и лечението на пациентите.

 

Проф. Габровски получи най-високо признание за въвеждането на иновации в медицинските услуги и постигането на по-добри резултати при лечението на пациентите. 

 

Той ръководи клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“ от седем години. От миналата пролет изпълнява длъжността зам.-директор по лечебната дейност на университетската ни болница по спешна медицина. От 2011 г. е Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

 

Дейността му се оттличава с въвеждането на иновативни за страната ни хирургични техники, в голямата си част които са минимално инвазивни и щадящи за пациентите.

 

„Възможностите на съвременната медицина и в частност на неврохирурггията са огромни. Живеем буквално в революционни времена“, сподели проф. Габровски по повод заслуженото отличие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Проф. Николай Габровски е трето поколение неврохирург. Завършил е медицина през 1996 г., като се е обучавал в Медицинския университет – София и в най-големия френски медицински университет "Рене Декарт" в Париж.

 
Работи в клиниката по неврохирургия в "Пирогов" от 1997 г. Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия в направления като невроонкология и интраоперативен ЯМР, образно ръководена неврохирургия и неврохирургия с гама-нож.

 

С особена почит говори за обучението си при проф. Брочи в клиниката по неврохирургия в болница „Еразъм”, Брюксел, Белгия, където специализира микроневрохирургия и невронавигация. Проф. Брочи е светило в областта на неврохирургия в глобален аспект и президент на Световната федерация на неврохирургичните дружества за периода 2005-2009 г.

 

През 2012 г. проф. Габровски е избран за наблюдател в борда на Европейски мозъчен съвет (European Brain Council) – координираща неправителствена организация, която работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други. Четири години по-късно създава и оглавява Европейски мозъчен съвет – България.

 

Видният ни неврохирург участва в множество престижни научни форуми в областта на минимално инвазивните методи за лечение на гръбначните заболявания и съвременните хирургични методи в гръбначната хирургия като обучава специалисти от Европа и Азия.