Не само в България, но и в световен мащаб броят на заразените с коронавирус нараства с притеснителна скорост, заяви зам.-директорът на „Пирогов“ и зам. председател на Български лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски пред БНТ. По думите му навсякъде, където бяха разхлабени мерките, се наблюдава вдигане на броя на случаите.


„В началото трябваше да бъдем внимателни по няколко причини – първо това беше нещо абсолютно непознато, второ – нямахме никаква готовност, нито материална, нито като протоколи за действие. Така че тези няколко месеца, в които се спазваше строга дисциплина, се постигнаха две неща. Първо – подготвихме се много по-добре, второ – показахме, че имаме възможност да контролираме тази инфекция по един сравнително прост начин – чрез изолация“, посочи Габровски.


Той увери, че в момента системите на здравеопазване не само в България, но и по света са много по-подготвени за евентуална последваща битка. „Разбрахме, че коронавирусът е многолика болест. Разбрахме, че знаем за нея много по-малко, отколкото много хора твърдяха, че знаят. Разбрахме, че тя може да бъде доста опасна и то не само за възрастни хора, разбрахме, че имаме средство, с което да я контролираме – изолацията и дистанцията. Разбрахме, че търсенето в много посоки на лекарства и начини да се подобри изходът на заболяването за момента остават неуспешни. Остават притесненията за зимата“, подчерта известния неврохирург.В същото време колегите му от Български лекарски съюз поискаха да бъдат създадени спешни пунктове за тестване за COVID-19. Целта е специалните кабинети, в които се вземат пробите, да са извън болничните заведения, а пациентите да се насочват към тях при съмнение за зараза с вируса, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНР.


Разкриването на подобни кабинети, според съсловната организация, ще облекчи работата на общопрактикуващите лекари и няма да създава опасност за останалите пациенти, особено през есенно-зимния сезон, когато се очаква пик и на други вирусни заболявания със сходни на коронавируса симптоми. 


В писмен отговор до БНР от Министерството на здравеопазването съобщават, че не е необходимо създаването на спешни пунктове за COVID-19, тъй като на тези граждани в момента не се налага да чакат заедно с хронично болни лица пред лекарски кабинети.