Началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Никола Владов получи тазгодишната награда „Лекар на годината”, връчвана ежегодно от Българския лекарски съюз. 
 
„Лекарят трябва да прави най-доброто за пациентите си, дори когато това му струва много усилия и средства”, казва проф. Владов, който стана носител на приза точно на рождения си ден.
 
Житейският му път започва от София, на 19 октомври 1960 г. Двадесет и осем години по-късно той е вече дипломиран лекар и работи в хирургичното отделение на МБАЛ-Пирдоп.
 
Постепенно хирургията, която е една от най-дръзките области в медицината, става негова съдба. През 1993 г. постъпва в Хирургическа клиника на „Пирогов” и същата година придобива специалност по хирургия.
 
Специализира жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия в Париж, и набира опит в хирургичната клиника на Районната болница в град Бежа, Тунис.
 
Завърнал се в България през 1998 г., става началник на хирургично отделение в Панагюрище, а по-късно - началник на Първа хирургична клиника при МБАЛ –  Пазарджик.
 
Защитава дисертация на тема „Хирургично лечение на ехинококови кисти, отворени в жлъчните пътища” и придобива научна и образователна степен „Доктор по медицина”.  Избран е за началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА.  
NEWS_MORE_BOX
 
 
Специализира още „Чернодробна трансплантация” в Париж и „Лапароскопска колопроктология” в Италия. Става ръководител на Програма за чернодробни трансплантации при ВМА.
 
Оглавява Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА.
 
Защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса” и постига нови върхове в професионалното си развитие – става „Доктор на медицинските науки” и „професор“. Две години след това е признат за почетен член на Френската академия по хирургия.
 
За първи път тази година Българският лекарски съюз връчи награда за принос в стимулирането и развитието на млади лекари. Тя отиде при проф. Красимир Методиев от УМБАЛ „Св. Марина” във Варна.
 
Съсловната организация раздаде призове в още няколко категории. Най-добър болничен мениджър стана ръководителят на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив проф. Карен Джамбазов, а наградата за млади лекари си поделиха петима доктори.
 
Носителите на отличията за млади лекари в категорията "Ти си нашето бъдеще" са доц. д-р Боряна Парашкевова-Симеонова - Стара Загора, д-р Борис Андонов - Варна, д-р Николай Бонев - Враца, д-р Ивелина Балинска-Христова - Габрово и д-р Борис Цанков – Плевен.