Президентът Румен Радев удостои трима лекари с най-високи държавни отличия за заслуги в сферата на медицината и обществената дейност.

 

Трансплантологът от Военномедицинската академия (ВМА) проф. д-р Никола Владов получи орден „Стара планина“ първа степен за своите заслуги за развитието на медицинската наука и за цялостен принос в областта на военномедицинското дело.


 

От 2009 г. проф. Владов е ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към Военномедицинска академия. Той има значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия и за въвеждането на нови медицински методи в България.

 

През 2009 г. защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса“ и придобива научна степен „доктор на медицинските науки“. През 2011 г. проф. Владов получава званието „професор“, а през януари 2013 г. е избран за почетен член на Френската академия по хирургия.

 

С висше държавно отличие в сферата на медицината и науката бе отличен и хирургът проф. д-р Георги Тодоров. Той бе награден с орден „Стара планина“ първа степен за големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България.

 

Проф. Тодоров е един от пионерите в българската лапароскопска хирургия и основоположник на съвременната ендокринна хирургия. Дългогодишен преподавател е в Катедрата по хирургия към Медицинския университет. От 1985 година до момента работи в Клиниката по Хирургични болести в УМБАЛ „Александровска”.

 

Проф. Тодоров е ръководител на Катедра по хирургия към Медицинския факултет на Медицинския университет – София. Специалист е по обща хирургия, лапароскопска хирургия, торакоскопска хирургия, ендокринна хирургия и клинична онкология. Специализирал е в Гърция, Германия, Холандия, Швейцария и САЩ.

 

Офталмологът доц. д-р Александър Оскар бе награден с орден „За гражданска заслуга“ първа степен за особено значимите му заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и защита на правата и свободите на човека в България.

 

Доц. Оскар е изявен офталмолог и „Лекар на годината“ за 2020 г. Той е началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска”, ръководител е на Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София и е секретар на Българското дружество по офталмология.

 

Доц. Оскар е сред малкото специалисти в България, чиито професионални интереси са насочени към очни заболявания при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Той е създател на инициативата “Направи добро” (2012), в рамките на която през последните 8 години са прегледани безвъзмездно над 30 000 деца в различни региони на страната, а повече от 2000 са получили очила също безплатно.

 

През последните три години доц. Оскар организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни, голяма част от които са настанени в домове за социално подпомагане.