Системата на здравеопазване у нас страда от големия брой болници. Проблемът е наследен, но решението му е важно и не търпи отлагане, смята директорът на „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев. Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че разкриването на нови лечебни заведения в страната е безконтролно, а с това се появява нелоялна конкуренция и проблемите се трупат. „Може да се намери изход като на базата на статистически данни и на здравния профил на населението се прецени, в кои региони от какви медицински дейности имат нужда пациентите“, обясни водещия кардиохирург.


Малките населени места няма да страдат от това, при едно много важно условие – ако има силно развита спешна помощ и бъдат създадени подходящи медицински центрове за доболнична помощ. Проф. Начев е категоричен, че концентрацията на здравни заведения, трябва да се разреди и на базата на конкурс, с който да се реши кои ще останат и кои не, както и с обществен ресурс да разполагат само болници, които не калкулират печалба.


В студиото директорът на болница „Св. Екатерина“ коментира и начинът, по който се менажират болниците у нас - на базата на анализ на приходите и разходите, целта е балансът между тях да е нула. „Още по-добре е да е положителен. Но трябва да се прави разлика между менажирането на държавни и общински болници, и това на частните, защото приходната част е различна“, допълни професорът и подчерта, че голяма част от приходите в частните болници идват от допълнителни плащания на пациентите, докато в държавните и общинските 90%-95% се оформят от плащания на касата.Относно предложението на КНСБ за въвеждането на единна методика за разпределение на работните заплати в държавните и общинските болници, проф. Генчо Начев бе категоричен, че тогава болниците, които и без това страдат от липса на кадри, ще останат съвсем без кадри. „Защото тези, които са по-способни, ще предпочетат да отидат в частни болници, където се дават повече пари. Заплатите на медицинските служители могат да бъдат увеличени, само ако се увеличи приходът на болниците“, заяви гостът.