Свиканото Общо събрание на Медицинския университет – София е било напълно редовно. Това заяви председателят на събранието проф. Генчо Начев пред БНТ. 
 
Според него, събранието е било легитимно и е свикано с подписите на 124-ма от общо 400 членове, а обявата за свикването му не е била публикувана на страницата на университета от отзования вече ректор проф. Вихра Миланова
 
Самият проф. Начев е предложил заседанието да се отложи, но достатъчен брой участници в Общото събрание отхвърлили това предложение. 
 
По думите му охраната на заседанието е била излишна и става въпрос за престараване, а не за опит да се изолират медиите. Той сподели, че в момента в университета има напрежение, но скандалите са провокирани отвън.
 
Проф. Начев изказа разочарование от отношението, с което по думите му е подходено в ситуацията.
NEWS_MORE_BOX
 
"Не си спомням да е имало агресия. Винаги е имало противопоставяне на идеи. Никога не е бил един кандидатът за ректор както беше с професор Миланова и проф. Златков. Винаги е имало двама кандидати. Те винаги са имали привърженици и опоненти. Но винаги е имало академичност. Никога не се е позволявало надхвърляне на допустимия тон. И никога не се е позволявало проблемите, които има институцията да се изнасят навън. Но съм разочарован от това, което се случи."
 
Той коментира и одита на Инспектората на Министерството на образованието.
 
"Според мен одита е право на инспектората на МОН. Одита има съответно заключения, дава препоръки. И от тези заключения и препоръки съответно се сезира или самосезира, не знам точно как се казва, прокуратурата. Оттам следват следствени мерки. И съответно съдът трябва да реши има ли закононарушения, в каква степен са тези закононарушения и какво следва от това. Т. е. какви ще бъдат санкциите и наказанията, ако се налагат такива. Резултатите от този одит, така както са представени, удрят върху имиджа на университета. Дали те ще доведат до някакъв съдебен резултат - това ще видим в бъдеще”, каза проф. Генчо Начев.