Има едно нарастващо и вече утвърдено недоверие към нашите лекари. Когато доверието между медиците и пациентите го няма, възникват проблемите. Това заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Венцислав Мутафчийски, временно изпълняващ длъжността директор на Военномедицинска академия. В студиото на „Директно“ той коментира защо зачествяват случаите на агресия над лекари
 
Когато има много пациенти, които не могат да бъдат обработени едновременно, това създава условия за конфликт. Първото нещо, което се прави за превенция на инциденти, е да се изяснят къде са критичните, горещи точки, в едно здравно заведение. Това са спешните отделения или тези, в които се съобщават лошите вести- интензивните отделения, коментира той. И уточни, че в тези части на ВМА има видеонаблюдение и денонощна охрана, която може да се отзове по всяко вереме. Според него лекарите трябва да придобият умения за справяне с агресивни пациенти още в университета. И припомни, че в неговата болница се провеждат специални курсове с персонала.  
 
„Ние живеем в едно общество, което повече от 25 години се намира във един духовен и всякакъв друг- морален, етичен, упадък. В същото време държавата не прави абсолютно нищо, за да подобри начина на работа на абсолютно всички професионалисти- независимо дали това са лекари или други служители, които са елемент на държавната сигурност, спешната помощ, здравеопазването, образованието...“, каза д-р Камен Данов от КТ „Подкрепа“, който предложи извършителите на нападения да бъдат наказвани с по-строги санкции. 
 
„Лекарите работят в много тежки условия, при недостатъчно заплащане. Работата им е изтощителна поради това, че няма достатъчно колеги. И в замяна на това получават едно изключително лошо отношение от агресивни пациенти и от техни близки“, каза проф. Мутафчийски. Според него до 10 години в страната ще има глад за лекари, защото в момента няма достатъчно нови кадри. „Не бих казал, че заплащането е основното, въпреки че то е много важно. Условията на работа трябва да са много по-добри, трябва да се дава ясен път за кариерно развитие“, категоричен бе той.
 
Още от разговора може да видите във видеото: