Спешните отделения или интензивни отделения са най-горещите точки, където биха могли да възникнат конфликти между лекари и техните пациенти или близки. Охраната, видеонаблюдението и връзка с МВР ще намалят физическата, но не и вербаланата агресия.  Това заяви пред БНТ проф. д-р Венцислав Мутафчийски, временно изпълняващ длъжността директор на Военномедицинска академия
 
Основните мерки трябва да бъдат насочени за мениджърите на болници. Те трябва да направят анализ и открият кои са горещите точки и да осигурят техническа поддръжка като видеонаблюдение, паник бутони, както и да подготвят обучение на персонала как да се справя, обясни той. И цитира проучване, според което над 70% от лекарите имат недобра подготовка, или непълна подготовка за справяне с критични пациенти.
 
"Ние, ако сте забелязали, дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари. Как да се справят с такива пациенти или роднини на пациентите?“, каза още той и добави, че именно в на много места в болниците има 24-часов свободен достъп, възможност за събиране на множество пациенти едновременно и невъзможност на екипите да обърнат внимание на всеки.
 
NEWS_MORE_BOX
 
ВМА разполага със система за видео и звуково записване, обясни нейният директор. „Нито системата с личните лекари работи добре, нито болничната, нито доболничната помощ. Затова тя подлежи на развитие, но много от пациентите не могат да преценят сами от какво страдат. Не може да върнем пациенти в спешното отделение, защото това също е фактор, който поражда агресия. Наистина системата е несъвършена, но може би такива разговори имат ефект за много хора да разберат кога и при какви ситуации, както и че спешните отделения не са панацея и не могат да лекуват цялото здравеопазване. Това не е българско явление. Това е част от професията“, каза още проф. Мутафчийски. 
 
Преди дни здравният министър проф. Никола Петров се срещна с представители на болниците и прокуратурата, за да обсъдят мерките, които ще вземат срещу агресията над работещите в системата на здравеопазването. След това стана ясно, че всички линейки ще бъдат оборудвани с паник бутони и експресна връзка с органите на реда.