Малко преди коледните празници депутати от БСП внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. Левицата заяви намерението си още по време на обсъждането на бюджета на Касата, посочвайки, че промяната - без обществено обсъждане, на над 16 закона през преходни и заключителни разпоредби е незаконна.


Левият депутат проф. Георги Михайлов е категоричен, че бюджетът на НЗОК е вреден за България. „Той решава много проблеми по начин, по който те не трябва да се решават – в тези заключителни разпоредби се определят правила за работа на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК. Най-сериозният проблем е закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и прехвърлянето му в НЗОК”, коментира пред bTV Михайлов.


Закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и прехвърляне на дейността му в НЗОК остава едно от най-скандалните решения за изминалата 2018 г. Преструктурирането на Фонда е в ход, но проблемите валят - за откази и забавено лечение на българи в чужбина вече сигнализираха пациентски организации. През задния вход, без обществено обсъждане и след протести на различни съсловия и организации от здравния сектор Министерство на здравеопазването съсредоточи в ръцете си повече власт и контрол над здравната система. През 2019 г. ще трябва да заработи новата мегаагенция за медицински надзор, която ще изземе правомощията на регионални и контролни органи, а окончателно Министерски съвет ще е този, който ще разрешава откриването и закриването на нови болници.„Повечето предложения са абсурдни, категоричен е проф. Михайлов - Каква е компетенцията на Народното събрание и Министерски съвет да отговарят за откриването и закриването на болници и за дейностите в лечебните заведения?“ Той определи като фойерверк не само опитите за здравна реформа у нас, но и казуса с изграждането на Националната педиатрична болница. „Такива идеи са ми подхвърляни лично на мен преди три години и аз казах, че е несериозен разговор. Нещата в българското здравеопазване не се променят, независимо от бюджета, защото не се променя философията”, каза депутатът от БСП. И резултатът от това е тежка демографска криза – проблем, заради който днес страната ни е наричана демографска пустиня, припомни проф. Георги Михайлов.