Президентът на Република България Румен Радев удостои проф. Крум Кацаров с орден „Стара планина“ втора степен. Високото отличие му се дава за големи заслуги към България в областта на военномедицинското дело.

 

Официалната церемония, на която бе награден проф. Кацаров, се състоя в президентството. На нея присъстваха началникът на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Никола Владов и  проф.  Евгени Белоконски.


 

„Науката отдавна е колективна игра. Тази награда персонализира усилията и работата на колективите, част от които сме ние – в случая колектива на ВМА, към който имам честта да принадлежа. Искам да благодаря на институциите, които ни номинираха и на президента на Румен Радев. За нас е чест, благодаря ви!“. Това заяви професор Кацаров по време на церемонията. 

 

Проф. д-р Крум Кацаров е началник на Клиника по гастроентерология и колопроктология на ВМА. 

 

Завършва медицина в Медицинска академия – София през 1983 година, като цялата му професионална кариера е преминала в структурата на Военномедицинска академия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Има придобити специалности по вътрешни болести, военнополева терапия, спешна медицина, гастроентерология и диетика, здравен мениджмънт.


Награждаван е с Почетния знак на Министерството на отбраната „Св. Георги“ – втора степен. Носител е и на наградата за изключителни постижения, носеща името на проф. д-р Чилов. През 2014 г. Българският лекарски съюз го избира за лекар на годината.