Епидемиологичните взривове на морбили в последните години са резултат от дезинформацията, в която живеем. Това коментира вирусологът професор Златко Кълвачев пред БНР - лекар в МБАЛ „Надежда“, а преди това – водещ вирусолог в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела.


„Ваксините са изключително полезни - избавили са човечеството от редица смъртоносни болести. Има безкрайно много примери и няма нито един пример, научно доказан, публикуван в научно списание, за това, че ваксините отключват аутизъм или други заболявания. Да, всички ваксини, всички продукти имат странични явления. Аспиринът също има. Да не пием аспирин ли?“, сподели Кълвачев, който е автор на повече от 150 научни публикации и 4 изобретения, специализирал в Русия, Финландия, Индия и в САЩ.


Специалистът е категоричен, че трябва да се работи за по-добрата здравна култура на населението и предоставянето на достоверна информация. „Хората трябва да вземат правилни решения, но информирани, защото имаме лично здраве, но има и обществено здраве. Аз съм съгласен, че трябва да зачитаме личното право на този, който не иска да ваксинира детето, но в същото време съм съгласен и с огромната група, която не иска в детската градина или в училище да ходи едно заболяло дете, което разнася вируси“, допълни вирусологът.Проф. Кълвачев даде пример с Япония където при съмнения, че ваксините създават проблем, експертна група провежда необходимите изследвания, а накрая се излиза с експертно становище. „Това е ставало винаги по света. В България имаше толкова случаи, които са разследвани по най-различни ваксини и проблеми и след това никой не излезе да каже какъв е резултатът. Резултатът винаги е бил, че няма връзка между появата, дори и на смъртни случаи и ваксинациите“, коментира той.


Известният вирусолог определи задължителния Имунизационен календар в страната като много добър, но препоръчва на фона на зачестилите случаи на морбили втората ваксинация – на 13 години, да се изтегли и направи няколко години по-рано. „Няма пробив в системата, защото всичките близо 100 случая са сред неваксинирани. Нищо няма да се случи, ако се смъкне с няколко години и втората имунизация. Това го решава министерството, но тези неща трябва да са перманентни, не трябва кампанийни“.


Преди дни пред агенция „Фокус“ директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че случаите на морбили в България вече са 94.