С думите „Абсолютно вярно е, че здравеопазването не трябва да има цвят, защото когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят“, пое поста си новият министър на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков. При предаването на поста от изпълняващия до момента служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, той изрази с категоричност, че ще се работи по започнатите проекти. 

 

„Всички проекти, които са започнати от предишното ръководство, ще ги прегледам и ще завърша. Принципът е този – след като е започнат един проект, след като са вложени средства, пари и усилия, той трябва да бъде завършен, а не да бъде спрян. Винаги могат да се намерят аргументи един проект да бъде спрян и започнат наново, но аз съм против това“, изрази своята позиция на проф. д-р Хинков и допълни „Искам да направя от министерството на болестите, министерство на здравето. Да се борим за профилактика, за промоция на здравето и мисля, че имам разбирането на финансовия министър. Така че се надявам да успеем“.


 

„Аз съм изключително щастлив, че човек като проф. Христо Хинков идва като редовен министър на здравеопазването. Бях се настроил, че мандатът на служебния кабинет ще бъде кратък. Оказа се доста по-дълъг, но страната има нужда от парламент. Проф. Хинков е човек с огромен административен опит. Аз дойдох на този пост като председател на Столичната лекарска колегия. Познавам всички колеги в София и съм убеден, че той ще се справи и ще направи подходящия екип“, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

„Това, което с проф. Хинков си говорихме и декларираме е, че е изключително важно да има приемственост и нашето здравеопазване да бъде надпартийно“, допълни д-р Меджидиев, който връчи на новия министър отчет за свършеното през последните десет месеца и благодари на целия екип за съвместната работа.

 

Проф. д-р Христо Хинков е роден през 1953 г. Завършва медицина през 1980 г. Медицинската му практика тръгва от Ботевград като участъков лекар. Придобива специалност „Психиатрия“, докато работи и специализира в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър. От 1989 г. в продължение на десет години е консултант по психиатрия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

 

От 1997 до 1999 г. изпълнява длъжността началник отдел проекти в Министерство на здравеопазването. След което става заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като отговаря за обучението на човешките ресурси там в продължение на три години.
От 2001 г. работи в Националния център по обществено здраве и анализи, където придобива докторска степен. Става директор на НЦОЗА през 2014 г., като ръководи институцията в продължение на 9 години. До настоящото му назначаване за министър на здравеопазването работи в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ на Центъра.

 

През годините проф. д-р Христо Хинков е участвал в множество проекти и програми, свързани със здравеопазването и здравната реформа. Смята се за един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 г. 

 

Има редица специализации в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Автор е на множество  публикации в областта на психиатричните заболявания и психично-здравните грижи, общественото здраве и здравната реформа.

Проф. д-р Христо Хинков е номиниран за министър на здравеопазването в правителство на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС с втория мандат.