Световноизвестният ортопед проф. Хайнц Рьотингер бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет – София на официална церемония в Аула „Максима“ на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Александър Чирков“. 

 

Лично ректорът на университета академик Лъчезар Трайков връчи почетните знаци – медал и сертификат. Предложението за номинацията бе направено от ръководителя на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ – София проф. Пламен Кинов на база дългогодишното успешно сътрудничество между проф. Рьотингер и Катедрата. 


 

„Професор Рьотингер има редица иновации и нововъведения и множество публикации по проблемите на ендопротезирането. Той е въвел предно-латералния миниинвазивен достъп за протезиране на тазобедрената става, за което е получил признание в ортопедичните среди. Безвъзмездно и всеотдайно вече няколко години предава своя опит на българските специалисти по ортопедия и травматология. Обучил е повече от 200 наши специалисти с интереси в ставното протезиране в техниката за миниинвазивно протезиране. Провел е 7 обучителни курса съвместно с Катедрата по ортопедия и травматология за повишаване квалификацията на нашите колеги“, така акад. Трайков представи мотивите, с които е направена номинацията на проф. Рьотингер пред Академичния съвет на университета.

 

 „За нас е гордост, че приемате званието и ставате част от семейството на Медицински университет – София. Вярвам, че ще носите достойно тази титла и ще продължите да допринасяте както и досега за научното развитие на нашия университет“, допълни още ректорът на МУ – София.

 

Проф. Хайнц Рьотингер изнесе лекция на тема „Бъдещето на артропластиката – баланс между високите технологии и опита“. Той представи своя критичен поглед върху възможностите на новите технологии и подчерта рисковете от предоверяване към всеки нов метод. В своята историческа справка той подчерта научните постижения на бележити учени в областта на ставното протезиране.