Болки в гърлото, суха, не продуктивна кашлица и отпадналост са обичайните прояви на леките есенни респираторни и вирусни инфекции. Те вече ни атакуват, но е твърде рано да говорим за появата на грип у нас, обясни в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


“В Националния център по заразни болести доказахме циркулация на парагрип-3. Сега се нарича респировирус-3 и е заболяване много по-леко от грипа, много по-лесно за прекарване и не дава усложнения“, допълни епидемиологът. По думите му традиционно у нас циркулацията на грипните вируси започва през ноември, случаите зачестяват през декември и пикът е в средата или в края на януари. Тогава от грипен вирус боледуват от няколкостотин до милион българи. „Което е висок процент“, допълни проф. Кантарджиев.


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни още, че за да се предпазим от грип е най-добре ваксината да се направи през октомври. Но дори и да се закъснее малко не е фатално „Принципът е много простичък – трябва да минат 21 дни от ваксинацията за да бъде защитен човек. Тогава вече имунната му система е подготвена, но това не означава, че на 100% и няма да се разболее. Медицински вече е доказано, че благодарение на противогрипната ваксина няма да настъпят тежки усложнения“. Епидемиологът е категоричен, че все още хората у нас са настроени скептично към противогрипната ваксина. „В Холандия процентът на ваксинираните годишно е 70, в Германия 30%, докато у нас процентът е около 2“.


 

NEWS_MORE_BOX

 

В ефира на Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев предупреди и за тревожната поява в световен мащаб на т.нар близкоизточен респираторен синдром – изключително опасно заболяване, което преминава с висока температура, тежка пневмония, дихателна недостатъчност и една трета от хората умират. „На 23 август тази година в Манчестър, Англия кацна пътник с този синдром, който беше веднага хоспитализиран, а пред пет дни в Южна Кореа също имаше подобен пациент. Затова хора идващия от Близкия изток и особено Саудитска арабия се проследяват стриктно. От 2012 г. - когато възникна мутацията на този вирус, досега от 2255 заболели починаха 840 души“.

 

 

Как да се предпазим

  • Честа употреба на антибактериални мокри кърпи, миене на ръце, дезинфекциране на работните места и най-важното има ли болен с прояви на вирус -  кашлица, кихане, хрема – да стоим настрана. „Когато възпитано комуникираме на метър и половина един от друг възможността да си предадем инфекция е нищожна. Други важни условия за да останем здрави са разнообразната храна и да не се прекалява с хранителни добавки и имуномодулатори“.
  • Най-големият проблем в грипния сезон си остават затворените помещения и липсата на проветряване. „Ако в детските градини децата прекарват повечето време навън, заразените ще са много по-малко“, допълни специалистът.