Неимунизираните срещу Covid-19 възрастни хора да си поставят ваксина през есента, а тези, които вече са преминали профилактиката преди поне 9-10 месеца, да си поставят допълнителна доза. 

 

Това заяви съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Българското национално радио (БНР). Препоръката си той обяснява с липсата на новоразработени варианти на противо-Covid-нa ваксинa срещу специфични циркулиращи варианти на вируса. 


 

Той отправи апел към българските граждани, които пътуват в чужбина, специфично в страните от Западна Европа, да спазват противоепидемичните мерки за безопасност по време полета и на аерогарата. Специалистът изтъкна нуждата от носене на защитна маска. 

 

Проф. д-р Кантарджиев постави особен акцент върху пътуващите към и пристигащите от Гърция, където към момента е констатирано разпространение на нови варианти. След прибиране от южната ни съседка, известно време контактът с близки и приятели е добре да бъде ограничен, тъй като новите варианти на коронавирус са по-лесно предавани, допълни той. 

 

Според него е добре градския транспорт да се проветрява регулярно, особено в летния сезон, когато честото отваряне на прозорците е възможно. 

 

Междувременно за последното денонощие 336 са новите случаи на лица с Covid-19. От 814 проведени PCR теста, 50 са положителни, а от 3 029 антигенни - 286. 

 

Близо 60 % от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Общо 1 169 154 са потвърдените случаи на коронавирус у нас към момента. 61 747 от тях са активни. 1 070 172 са общо излекуваните лица, 188 от които са регистрирани през последните 24 часа.

 

Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 284. От тях 29 се намират в интензивни структури. 

 

Новопостъпилите в болнично заведение лица са 36. От тях 72,22 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

 

Общо 4 405 931 са дозите от ваксините срещу Covid-19, поставени у нас към момента. 360 от тях са приложени през последното денонощие.

 

Според Националната информационна система у нас коронавирусът е потвърден при общо 24 609 лица медицински служители. Три нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. Два от тях са установени при лекари, а един - при друг медицински персонал.

 

Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 235. Нови пет случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100 % от починалите лица не са били ваксинирани.