Епидемията затихва, но в края на септември започва циркулация на есенните вируси, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ. По-високият брой починали през последните седмици е характерен знак именно при затихване на епидемията.


„Учениците трябва да се върнат в класните стаи при спазване на правилата, с изключение на малкото деца, които са в имунен дефицит или са подложени на някакво лечение“, призова той. По думите му за 9 месеца вече има доста данни за коронавируса и няма място за излишно напрежение.


Проф. Кантарджиев обясни, че предстои доставката на американски бърз тест за COVID-19, който дава много добри резултати за антитела. Цената на теста ще е приемлива.В края на минала седмица и здравния министър проф. Костадин Ангелов коментира предстоящия есенно зимен период и заяви категорично, че бъдещата ваксина срещу коронавирус няма да е задължителна и ще бъде безплатна за българските граждани, които пожелаят да си я поставят.


На този етап България е заявила над 2 млн. ваксини за уязвимите групи от населението – хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия. „В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се говори в публичното пространство. В Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) не са постъпвали документи за клинични изпитвания на ваксина у нас“, допълни още проф. Ангелов.


По данни на Националната информационна система новодиагностицираните случаи с COVID-19 за последните 24 часа са 26 души, при направни 1470 PCR теста. Разпределението по области е Благоевград - 4; Варна - 3; Добрич - 1; Кюстендил - 2; Пазарджик - 4; Пловдив - 1; Разград - 1; Смолян - 5; София град - 5.


Общо 16 190 случая на новия коронавирус са потвърдени в България, 4264 от които са активни, а 11 313 са вече излекуваните. 60 от тях са регистрирани през последните 24 часа.


В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 726 пациенти с доказан COVID-19. От тях 63-ма се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас, са 880. През изминалото денонощие са регистрирани два нови случая на лекар и медицинска сестра.


Общо 613 са починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус. Осем са новите случаи от последното денонощие. Починали са мъж на 62 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 71 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 63 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване, мъж на 56 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 63 г. с хронично неврологично и хронично белодробно заболяване, мъж на 81 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване, мъж на 74 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване и жена на 73 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване.