Традиционните ежегодни награди на Българския лекарски съюз “Лекар на годината” за принос в медицината бяха връчени в Деня на българския лекар. 

 

Тазгодишната официална церемония се проведе в Национално историческия музей в столицата в присъствието на президента на Република България Румен Радев, омбудсмана проф. Диана Ковачева и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.


 

С най-високото отличие от лекарската гилдията - „Лекар на Годината 2022“ бе отличен проф. д-р Иво Петров

 

“За мен е чест да връча това отличие на такъв професионалист и българин, за който да бъдеш лекар не е професия, а мисия, който успя да достигне върховете в своята област не само в България, а и на световно равнище, който постига изключително добра колаборация в своите екипи, лидер, който вярва, че за да върви държавата напред, трябва не само да си добър професионалист, а отговорен гражданин с ясна позиция” заяви президентът Румен Радев, който връчи отличието на проф. Петров.

 

„Аз се наименовам като работник. Аз не съм насочен към титли по никакъв начин. Дори понякога, когато някой каже доктор Петров и след това се поправи и казва проф. Петров, винаги му казвам – най-важно е доктор, тоест това е мисията“, заяви проф. Иво Петров.

 

Омбудсманът проф. Диана Ковачева връчи специално отличие „За висок професионализъм и доблест“ на съдовият хирург от болница „Тракия“ д-р Антон Елкин  и д-р Христо Стефанов. 

 

Д-р Маджаров връчи наградите на младите надежди в категорията „Ти си нашето бъдеще“. Носителите за 2022 г. са д-р Петя Баликова, д-р Божидар Христов, д-р Калоян Чилингиров, д-р Мартин Мартинов, д-р Славяна Ушева, д-р Преслав Петков, д-р Мариела Василева-Славeва.

 

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев награди отличените в категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Те са доц. Илко Плачков, д-р Георги Сакакушев, акад. Тройчо Троев.

 

Петима са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" , а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – заместник-председател на БЛС.  Отличените са доц. Петко Карагьозов, доц. Борислав Чаушев, проф. Благой Маринов, проф. Даниел Костов, доц. Теодор Атанасов 

 

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията  “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Това са проф. Димитричка Близнакова, доц. Ивелин Такоров, проф. Диляна Вичева, проф. Константин Чернев, д-р Николай Мойнов.

 

Бяха отличени Районните лекарски колегии в страната, като главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на д-р Димитър Ковачев от РЛК Кърджали, д-р Тихомир Папуров от РЛК Търговище, д-р Искрен Димитров от РЛК Добрич, д-р Недка Радкова-Дечева от РЛК Габрово, д-р Петя Йорданова от РЛК Враца и д-р Малвина Петрова от РЛК Монтана.