Всяка осигурена жена ще има достъп до иновативната роботизирана система за хирургия Да Винчи. Това сподели директорът на университетската АГ болница „Майчин дом“ проф. Иван Костов в ефира на Bulgaria ON AIR, ден след официалното представяне на модерната апаратура. Стойността на робота е 6 милиона лева и ще позволява да се правят безкръвни операции.


„Разбира се, като всяко модерно нещо то има своята сцена. Самият робот е много скъп, клиничната пътека и тя е скъпа, така че моят призив към жените е да се осигуряват, за да търсят качествено здравеопазване“, посочи още проф. Костов. По думите му преди влизането в експлоатация на уреда, предстои и обучението на специалистите за работа със системата Да Винчи.


Както министър Кирил Ананиев, така и проф. Иван Костов определиха иновативната придобивка като огромна крачка напред. „Майчин дом“ е институцията на повече от век и освен с раждания се занимава и с гинекологични терапии на рак и други патологии. Така че с Да Винчи ще имаме много повече възможности“, допълни специалиста.В студиото на „България сутрин“ началникът на „Майчин дом“ коментира и челното място на страната ни в света по брой цезарови сечения. „Много са причините за това – първата и най-важна се корени в акушер-гинеколога, защото много често той избира на него да му бъде удобно и бързо, да пести време в напрегнатото ежедневие. А и се презастрахова. Разбира се това не е правилно и трябва да се работи в посока на намаляване на раждането със секцио.

 

Това е и призива на Световната здравна организация (СЗО), чието мащабно изследване показа, че колкото по-развита и модерна е една държава, толкова по-голям е броя на цезаровото сечение. Препоръчителният процент на СЗО за цезарово сечение е 15%, докато у нас е то е 49 %, а в САЩ е 35%. В същото време „Майчин дом“ е болница, в която са съсредоточени много патологии, които често изискват именно извършването на цезария. Този въпрос остава актуален за цял свят“, подчерта акушер-гинеколога. 

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.