С високо държавно френско отличие бе награден началникът на Университетската болница "Света Марина" в Плевен проф. д-р Григор Горчев. Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г.


Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. 


В студиото на БНТ проф. Горчев сподели, че наградата не е за него, а за екипа, с който работи, „защото все пак така съм възпитаван - във Франция така са ме учили - да се работи в екип“. Отличеният специалист коментира и проблемите в здравеопазването у нас и протестите на медицинските професионалисти. Проф. Григор Горчев бе категоричен, че медицинските сестри и акушерките заслужават по-високо заплащане, както и лекарите.„Нека да дадем на министър Ананиев малко време да се реформира системата, защото той започна една реформа и трябва да я завърши. Моето мнение, че трябва да има малко търпение, да стартира тази реформа и чак тогава да я критикуваме кое е така или не. Има такова недоволство не само сред лекарите, но и въобще и от Лекарския съюз, че не може да се наливат пари в една нереформирана система“, обясни известния гинеколог.


По думите му за 30 години в България не е направена нито една нова държавна болница по всички изисквания на световното здравеопазване. „Светът върви много напред, болничното здравеопазване е много различно, много стартово и най-вече много атрактивно. У нас на първо място трябва да се успокои секторът. Медицината е екипна работа, така че ние лекарите, без сестрите не можем. Но те са крайно демотивирани. Факт е, че всяка година Висшите учебни заведения в страната, в които има факултети по здравни грижи, дипломират голям брой сестри, от които за жалост, много малко остават в България. Повечето напускат страната и работят в чужбина, не само за по-добро заплащане, а и за по-добра комфортна работна среща. Това е естествено и важно“, подчерта проф. Горчев и допълни, че най-важната задача пред съсловието е да се създаде добра среда за работа на всички заети в сектор здравеопазване.