Опитът за реформа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев получи подкрепа директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев. „Последното предложение за реформа в здравеопазването за мен е опит да се направи нещо. Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението“, обяви той пред bTV.


По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги. Цените, по които се плаща в момента на лечебните заведения, са от 2002 г., откогато и заплати, и цените на консумативи, ток, вода, и парно са се увеличили доста. „Нужен е обаче и рейтинг на болниците“, допълни професорът.


Относно разкритията за злоупотреби с лекарства за онкоболни Начев коментира, че съществуват схеми за източване на Здравната каса с лекарства. „Сбъркана е лекарствената политика, няма държава, в която да се отделят толкова пари за лекарства, колкото за болнична помощ. Знаем колко са мощни фармацевтичните лобита – всяко ново лекарство се представя като панацея, че едва ли не лекува всичко, спекулира се с нещастието на хората”, каза директорът на „Света Екатерина”.Проф. Начев не уточни кой от двата модела за промяна в здравното осигуряване подкрепя, но гласува своето доверие на министър Кирил Ананиев. През септември на Национална кръгла маса здравният министър представи два варианта за реформа – пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължителна здравна застраховка. Първият вариант предвижда касата и застрахователите да се конкурират, а хората да избират при кого да отиде 8-процентната им осигуровка. А при втория 8-процентната осигуровка ще отива в касата, както е сега, но ще има и задължителна здравна застраховка.


И двата варианта за реформа планират демонополизация на касата. При втория това ще се случи по-плавно – първоначално пациентите ще внасят пари за здраве и в касата, и при застраховател. Сумата за задължителната застраховка ще е около 12 лв. Общественото обсъждането на моделите продължава.