Водещият неврохирург проф. д-р Николай Габровски отново е съавтор във важна специализирана книга, посветена на хирургията на гръбначния стълб. Началникът на пироговската неврохирургия и председател на Българското дружество по неврохирургия проф. д-р Николай Габровски се включва в Nontraumatic cervical myelopathy, с глава, посветена на важен проблем - дегенеративните промени на шийния гръбнак, които водят до стеснение на гръбначно-мозъчния канал и притискане на гръбначния мозък и гръбначно-мозъчните нерви.


Проф. д-р Н. Габровски пише за едни от най-често прилаганите хирургични техники за лечение на шийни дискови херниии и остеохондротични промени на шията (т.нар. шипове).


Редактор на изданието е едно от водещите имена в гръбначната хирургия проф. Еял Ицайек - Началник на отделението по хирургия на гръбначния стълб, а преди това - медицински център Хадаса в Йерусалим. Съавтори в настолния труд са световно известни специалисти създали съвременния облик на гръбначната хирургия като Петър Варга, Едуард Бензел и Александър Вакаро.Проф. д-р Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“, а в Клиниката по неврохирургия на болница „Пирогов“ е от 1997 г.


През 2005 г. защитава дисертация на тема „Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика“. От 2006 г. е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 г. е „Доцент“ по неврохирургия, а през 2010 г. е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия.


От 2011 г. проф. д-р Николай Габровски е начело на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. Същата година става и национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.


През януари 2012 г. проф. д-р Н. Габровски е поканен за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.


През 2014 г. е избран за „Професор“ по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“. Проф. д-р Николай Габровски е заместник председател на Български лекарски съюз, а от от 2017 г. е заместник-директор по лечебната дейност на университетска болница „Н.И. Пирогов”. През 2018 г. проф. д-р Николай Габровски е избран и за председател на Българското дружество по неврохирургия.